گیلان فردا، شهلا ابراهیم زاده اصلی-رییس مرکز آموزش مدیریت دولتی کشور و نماینده سازمان اداری و استخدامی در شورای راهبری تحول اداری استان: گیلان با موقعیت جغرافیایی خاص، ظرفیت های ویژه و سابقه تاریخی که دارد و دارا بودن نیروی انسانی فرهیخته و توانمند، می تواند یک الگو برای پیاده سازی اصلاح نظام اداری و همچنین الگویی برای حکمرانی شایسته و کارآمد در سطح کشور باشد. سازمان ادرای و استخدامی کشور نیز با تمام ظرفیت برای اجرای هرچه بهتر این برنامه با استان همکاری خواهد کرد.
خانم دکتر فرشته امین، رییس مرکز آموزش مدیریت دولتی کشور و نماینده سازمان اداری و استخدامی در شورای راهبری تحول اداری استان در هفته اخیر سفری به استان گیلان داشته اند. در این سفر دو روزه ضمن برگزاری جلسات و دیدارها پیرامون جدیدترین برنامه های مرکز آموزش مدیریت دولتی، برنامه های اصلاح نظام اداری، تربیت ۵۰۰ مدیر، تربیت هزار مدیر در حوزه های مختلف، اختصاص پست های مدیریتی به زنان، تفویض اختیار به استان ها و ... صحبت شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد برنامه های مرتبط و پیش رو، در حاشیه این سفر، با ایشان گفت و گو کرده ایم که در ادامه می خوانید،
لطفا بفرمایید هدف از سفر به استان گیلان چه بوده و این سفر چه دستاوردهایی داشته است؟
هدف ما در این سفر حضور در شورای راهبری تحول اداری استان گیلان بود. چون برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم یکی از مطالبات بحق رییس جمهور محترم از سازمان اداری و استخدامی کشور است.
به عنوان نماینده سازمان اداری و استخدامی کشور در شورای راهبری تحول اداری استان گیلان لطفا بفرمایید در این شورا چه تصمیمات مرتبطی گرفته شد؟
در این شورا مقرر شد کمیته هایی با هدف عملیاتی کردن الزامات این برنامه ها و ارایه دستاوردهای مرتبط در سطح استان تشکیل شود. همچنین مقرر شد تا در بازه زمانی مشخص و بر مبنای اهداف و راهبردها، برای اجرایی کردن شش برنامه اصلی و عملیاتی، استان ها به عنوان شرکای راهبردی و بازوهای اجرایی بسیار مهم سازمان اداری و استخدامی، در تسریع کار بکوشند و دستگاه های اجرایی، تمام نهادها و واحدهایی که تکلیفی در این کار دارند در خصوص اجرای وظایف محوله با جدیت عمل نمایند. از سوی دیگر حضور نمایندگان سازمان اداری و استخدامی در این شوراها به عنوان تسهیل گر و مشارکت کننده برای اجرایی شدن هر چه بهتر برنامه در راستای تحقق اهداف است.
شش برنامه کلی و عملیاتی کمک کننده اصلاح نظام اداری چه برنامه هایی هستند؟
کلیات برنامه اصلاح نظام اداری با توجه به اسناد بالادستی، نشست با مدیران و توجه به برنامه های مشابه در شش محور اصلی، ۱۳ برنامه فرعی و ۴۸ اقدام طراحی و تدوین شده است که شش محور اصلی آن عبارتند از: ۱- اصلاح ساختار و معماری کلان دولت ۲- مدیریت سرمایه انسانی ۳- توسعه دولت هوشمند ۴- ارتقای سلامت اداری و رفع زمینه های فساد ۵- ارتقای نظام مدیریت عملکرد و بهبود کیفیت خدمات و ۶- ارتقای بهره وری
آیا در این سفر قراردادهای همکاری نیز داشته اید؟
سعی کردیم در این سفر همکاری هایی را با واحدهای مختلف استانی و متولیان برنامه ها داشته باشیم و تفاهم نامه هایی را در حوزه آموزش منعقد کنیم. البته از دیگر دستاوردهای این سفر دو روزه ایجاد هم افزایی مثبتی است که بین سازمان اداری و استخدامی کشور و واحدهای سازمانی استانی به صورت ویژه در گیلان ایجاد می شود.
در جلسه شورای راهبری تحول اداری چه تصمیمات جدیدی گرفته شده است؟
یکی از موضوعات مهم و ملی که در اولین جلسه شورای راهبری تحول اداری استان به آن پرداخته شد، لزوم برنامه ریزی برای مدیریت انرژی است که بسیار اهمیت دارد. راه اندازی مجتمع های اداری و تفویض اختیار به استان ها برای ارزیابی سطح مدیران پایه با نظارت مرکز نیز یکی دیگر از مباحث مطرح شده در این شورا در راستای اصلاح نظام اداری بوده است. همچنین پرداختن به شعار سال که مقام معظم رهبری تاکید داشتند و جزو الزامات است. انشاالله در شورای راهبری تحول اداری استان به صورت ویژه به آن خواهیم پرداخت. در این رابطه تلاش می شود با فعالان اقتصادی استان نیز جلساتی داشته باشیم. چون یکی از دستورهای مهم این جلسه، توجه و پرداختن به کارهای تولیدی در سطح استان است.
خوشبختانه استان گیلان با موقعیت جغرافیایی خاص، ظرفیت های ویژه و سابقه تاریخی که دارد و دارا بودن نیروی انسانی فرهیخته و توانمند، می تواند یک الگو برای پیاده سازی اصلاح نظام اداری و همچنین الگویی برای حکمرانی شایسته و کارآمد در سطح کشور باشد. سازمان ادرای و استخدامی کشور نیز با تمام ظرفیت برای اجرای هرچه بهتر برنامه همکاری و حمایت خواهد کرد. من هم به عنوان نماینده سازمان با حضور در جلسات شورای راهبری تحول اداری استان، در راستای تحقق برنامه ها کمک خواهم کرد.
با توجه به توسعه فناوری های جدید از جمله گسترش هوش مصنوعی آیا تغییراتی در رویکرد آموزشی مرکز ایجاد شده است؟
بله، با توجه به تغییر و تحولات تکنولوژی و فناوری های نوین و انتظاراتی که از این مرکز به عنوان یک نهاد موثر در آموزش مدیران و کارکنان وجود دارد، امسال در مرکز آموزش مدیریت دولتی برای سال ۱۴۰۴ یک سند راهبردی در حوزه آموزش و پژوهش طراحی و تدوین کرده ایم. و به صورت ویژه بازنگری فرآیندهای آموزشی و بررسی اثربخشی دوره ها یکی از کارهایی است که به جد دنبال می کنیم. طراحی دوره های آموزشی متناسب با زمان کنونی و تحولات روز جامعه از جمله استفاده از هوش مصنوعی یکی از عناوین ویژه دوره های آموزشی مرکز است.
مرکز آموزش مدیریت دولتی یکی از متولیان اصلی اصلاح نظام اداری است، آیا برای سایر متولیان و مدیران مجری این طرح نیز، برنامه های آموزشی دارید؟
در مرکز آموزش مدیریت دولتی، «شش پودمان ویژه به صورت بسته های آموزشی متولیان برنامه» طراحی شده که به صورت خاص اجرایی خواهیم کرد و شامل ۹۶ ساعت آموزش در قالب تجربه نگاری و برگزاری کارگاه های آموزشی است. به بیان دیگر به عنوان پشتوانه اصلاح نظام اداری، با بهره گیری از ظرفیت ها و ابزارهایی که می تواند در تسریع این فرآیند و اصلاح نظام اداری کمک کند، کار را دنبال خواهیم کرد.
چندی پیش طرح «تربیت ۵۰۰ مدیر جوان و کارآمد» ارایه و مصوب شد. نقش مرکز آموزش مدیریت دولتی در این خصوص چیست؟
بله، طرح تربیت ۵۰۰ مدیر اخیراً ابلاغ شده که اجرای آن به عهده مرکز آموزش مدیریت دولتی است. برای ارزیابی و آموزش مدیران، برنامه هایی در مرکز (در حوزه تولید محتوا، عملکرد و ...) تدوین شده تا بتوانیم به سرعت آن را عملیاتی کرده و در اجرایی کردن این برنامه به عنوان مرکزی که ماموریت اصلی آن پرورش و توسعه مدیران در سطح کشور است وظایف محوله را به بهترین شکل انجام دهیم.
آیا طرح های مرتبط دیگری را نیز مرکز آموزش مدیریت دولتی کشور اجرا خواهد کرد؟
طراحی آموزش های حرفه ای برای پرورش مدیران حرفه ای در حوزه های مختلف را نیز در دستور کار داریم. البته با رویکرد حرفه ای گرایی و تخصص گرایی، از جمله پرورش هزار مدیر در حوزه های منابع انسانی، آی تی و ... .
مرکز آموزش مدیریت دولتی در مباحث پژوهشی چه نقشی ایفا خواهد کرد؟
راه اندازی میزهای پژوهشی با نگاه به چالش های هر استان و مشکلات دستگاه های اجرایی یکی دیگر از برنامه های این مرکز در دوره جدید است، با این رویکرد که خبرگان دانشگاهی و نخبگان نظام اداری را در کنار هم قرار داده و بتوانیم انشاالله دستاوردهای ارزشمندی را به نظام اداری کشور ارایه نماییم.
لطفا در مورد راه اندازی تلویزیون اینترنتی هم توضیح بفرمایید.
راه اندازی تلویزیون اینترنتی مرکز آموزشی مدیریت دولتی یکی دیگر از فعالیت های مرکز در دوره جدید است. هدف از راه اندازی تلویزیون اینترنتی مرکز آموزشی مدیریت دولتی این است که بتوانیم اخبار مرتبط با نظام اداری، تجارب مدیران استانی، چالش ها و نیازمندی ها را از طریق این رسانه به گوش افراد مختلف برسانیم. ما این آمادگی را داریم که از طریق این شبکه، فضایی را در اختیار استان گیلان قرار بدهیم و گیلان می تواند اولین استانی باشد که برنامه استانی مرتبط خود را در این شبکه ارایه می دهد.
در بخشی از گفت و گو به تربیت ۵۰۰ مدیر اشاره کردید، آیا نقش زنان در پست های مدیریتی در این دوره ها لحاظ شده است؟
بله، حدود ۳۰ درصد از ورودی ها به دوره های آموزشی تربیت مدیران، به خانم ها اختصاص داده شده است. با توجه به حمایت ویژه رییس جمهور محترم نسبت به استفاده از تخصص و توانمندی های زنان و تاکید بر شایسته سالاری و حضور زنان در مشاغل مدیریتی، سازمان اداری و استخدامی کشور ظرفیت ویژه ای را بدین منظور در نظر گرفته است.