گیلان فردا، شهلا ابراهیم زاده اصلی- بر اساس اطلاعات موجود ملخ مراکشی، به طور سنتی به عنوان یکی از خطرناکترین آفات کشاورزی شناخته می شود. پلی فاژ بودن، پراکنش وسیع، همراه با زادآوری فراوان و قابلیت مهاجرت، این آفت را به دشمن عمده کشاورزان در برخی از مناطق تبدیل کرده است.


سمر رمزی، عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان با بیان اینکه آگاهی رسانی و توصیه برای استفاده کمتر از سموم شیمیایی در کشاورزی ضروری است، گفت: با توجه به پتانسیل زیست بوم استان گیلان از نظر غنای میکروارگانیسم ‏های بیمارگر، می توان از آن ها در قالب کنترل بیولوژیک برای پیشگیری از طغیان ملخ‎ های خسارت‎زا یا کنترل مستقیم آن ها اقدام کرد.

وی که در جلسه پژوهشی مرکز آموزش و پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان صحبت می کرد با اشاره به پژوهش مرتبط انجام گرفته با عنوان «کاربرد جدایه بومی قارچ باواریا باویانا به عنوان عامل کنترل زیستی ملخ مراکشی» که توسط اداره کل جهاد کشاورزی استان تهیه شده است، گفت:با توجه به پراکنش گسترده، حرکت سریع و تغذیه فراوان ملخ مراکشی در نواحی جنوبی استان گیلان، کنترل کارآمد و پایدار این آفت با استفاده از روش‏ های دوست‏دار محیط زیست ضروری است. اگرچه ترکیبات شیمیایی سنتزی که در حال حاضر استفاده می‏ شوند ممکن است در کوتاه‏ مدت سبب مرگ و میر در جمعیت حشرات مهاجم شوند اما در درازمدت سبب ایجاد مقاومت از سوی ملخ شده و همچنین زندگی جانوران حیات وحش را به خطر انداخته و آلودگی گسترده محیط زیست از نظر منابع آبی-خاکی را به همراه خواهند داشت. بنابراین لازم است تا مبارزه کارآمد، سالم و پایداری علیه این آفت طراحی شود. با توجه به پتانسیل زیست بوم استان گیلان از نظر غنای میکروارگانیسم ‏های بیمارگر، می‎ توان از آن ها در قالب کنترل بیولوژیک برای پیشگیری از طغیان ملخ‎ های خسارت‎زا یا کنترل مستقیم آن ها اقدام کرد.

این پژوهشگر ادامه داد: با عنایت به طرح کلانی که با کمک صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور در خصوص شناسایی قارچ‏ های بیمارگر بومی در مزارع برنج استان گیلان انجام شد و نتایج موثری که علیه چندین آفت مشاهده شد، این پژوهش برای بررسی امکان کاهش طغیان ملخ مراکشی اجرا شد. به گونه ای که ابتدا در قالب بررسی‎ های آزمایشگاهی، غربالگری اولیه جدایه های مختلف قارچ Beauveria bassiana  روی ملخ مراکشی انجام شد تا زهرآگین ترین جدایه تعیین شود. سپس با بهره گیری از بسترهای ارزان قیمت مثل سبوس برنج، کشت انبوه جدایه BBLN۱ در آزمایشگاه انجام شد. سپس، اسپورهای تولید شده با ترکیبات مختلف در بسته های ۵۰۰ گرمی آماده و به صورت فرمولاسیون پودر وتابل در آب حل شده و در شرایط آزمایشگاهی و داخل قفس های پرورش و در محیط پاشیده شد. در منطقه جمال آباد رودبار، ۱۲ روز پس از پاشش قارچ بیمارگر، لاشه های پوشیده از میسیلیوم قارچ ثبت شد. در شرایط آزمایشگاهی نیز مرگ و میر ۸۰ درصدی در جمعیت تیمار مشاهده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که جدایه BBLN۱ قارچ B. bassiana  می‏ تواند برای کنترل جمعیت ملخ مراکشی در قالب فرمولاسیون پودروتابل توصیه شود.

برچسبها : ،
به اشتراک بگذارید:

نظر بنویسید:

security code
تبلیغات و اطلاع رسانی

InShot_20250614_171818249

مشاور و نماینده بیمه عمر و زندگی سامان

InShot_20250515_185755132

جای تبلیغ شما

12990487_902